top of page

Wat zijn de beste 3D printers voor beginners in 2024?

Bijgewerkt op: 29 jul.

Je hebt besloten om je eerste 3D printer te kopen. Je merkt al snel dat er heel veel keuze is in de budgetvriendelijke prijsklasse die start van ongeveer 170 euro tot 550 euro voor beginners modellen naar 800 - 2000 euro voor de duurdere varianten die speciale materialen aankunnen en groter zijn.


Na jaren stilstand is er in 2023 veel gebeurd in de wereld van 3D printer voor thuisgebruik. Mijn advies van 2023 is ondertussen achterhaald. Dit komt omdat er in de loop van 2022-2023 een nieuwe, en zeer innovatieve Chinese producent op de markt is gekomen die iedereen met verbazing heeft geslagen: Bambu Lab.


Het volgend filmpje start wat raar, maar legt daarna wel duidelijk uit waarom deze printer geweldig is voor beginners.



Waaraan voldoet een 3D printer voor beginners?

Veel beginners zijn op zoek naar een 3D printer die aan de volgende voorwaarden voldoet:


  1. Prijs: Zo laag mogelijk. :-D

  2. Kant-en-klaar: Eenvoudig in elkaar te zetten bij ontvangst, en dus geen ingewikkeld knutselpakket.

  3. Voldoende kwalitatief: Een printer die kwalitatieve prints kan maken en niet moet onderdoen voor sommige duurdere varianten.

  4. All-round: Een printer bruikbaar voor zowel jong als oud.


Als beginners wil je niet teveel geld uitgeven voor het geval 3D printen toch niets voor jou blijkt te zijn. Daarom kan het ook nuttig zijn een workshop te volgen vooraleer je iets aankoopt.


Sommige printers vragen redelijk wat handigheid om ze in elkaar te steken en dat is vaak een te hoge drempel. Ik ken verhalen van aankopen waar er nooit tot printen is gekomen omdat de printer niet correct in elkaar kon gestoken worden, wat zonde is.


Met een te goedkope en te weinig kwalitatieve printer kan je snel gefrustreerd geraken als de prints niet echt goed lukken. Goedkoop wordt dan duurkoop. Je wilt dus een budget printer die toch mooie resultaten kan leveren.


Bij het kopen van een budget vriendelijke 3D printer komt het er dus op aan goed uit te kijken en eigenlijk heel goed op onderzoek uit te gaan. Als beginner is het vaak heel moeilijk om hierin een goede keuze te maken. Het aanbod van 3D printers vernieuwd zich elke jaar, en het loont de moeite om de innovaties van budget printers op te volgen. Gelukkig doet Kris van Techman voor jullie, en hier volgt mijn advies.


Techman's advies voor je eerste 3D printer in 2024

Ik kijk vele uren op Youtube naar allerlei 3D printer reviews. Hierbij stel ik steeds opnieuw vast dat er momenteel 1 duidelijke winnaar is: Bambu Lab.


De allround winaar, BAMBU LAB A1 (mini)

Bambu heeft twee super gebruiksvriendelijke en kwalitatieve beginners 3D printers voor onklopbare prijzen: De A1 en de A1 mini. Dit zijn allebei direct drive printers wat ze geschikt maakt voor de 3 meest populair materialen: PLA, PETG en TPU. Deze printers raad ik als eerste aan voor iedereen die voor relatief weinig geld een geweldige ervaring wilt hebben, zonder teveel geprul, problemen en frustraties.



Deze printers komen standaard met een multi-color systeem (AMS), wat ze duurder (+-150 euro) maakt, maar je kan hier perfect zonder. Eventueel koop je die later, dan betaal je wel iets dan in het combo pakket. Daarnaast domineert Bambu Lab ook de markt van 3D printers voor gevorderden met hun X1 en P1 series printers die ze eerst op de markt brachten.


Deze printers werken gewoon geweldig out of the box, en hebben daarnaast top technologie aan boord tegen een onklopbare prijs. Ik denk niet dat je hier spijt van zal hebben en op de 2de handsmarkt kan je die ook altijd weer kwijt voor een goede prijs. Waarom deze printer top is kan je best op Youtube vernemen. De volgende filmpjes vatten het eigenlijk goed samen, er zijn er nog talloze anderen.



Op de 2de plaats, PRUSA MK3S of Mini via 2dehands websites.


Als alternatief stel ik nog steeds de Europese maker Prusa voor. Een all-time favoriet van vele omwille van hun innovatieve concepten van enkele jaren geleden, maar wel voor een hogere prijs. Jammergenoeg zijn ze kwa technologie voorbij gestoken door Bambu Lab en zal het even duren vooraleer ze hiermee echt competitief gaan zijn. Op vlak van technologie krijg je bij Bambu meer waarde voor je geld. Bij Prusa krijg je dan weer een betere ondersteuning en hulp na verkoop. De beste deal krijg je volgens mij met een 2de hands aankoop.


Er zijn steeds goede 3D printers te vinden op 2dehands websites. Gezien o.a. het succes van Bambu Lab, worden er continue Prusa printers te koop aangeboden door mensen die naar Bambu overschakelen. Soms gebruiken mensen hun 3D printer slechts een paar keer waarna die stof staat te vergaren. Er zijn dus interessante Prusa (MK3S en Mini) deals te doen aan halve prijs, want meer zou ik niet geven. Nieuw kopen kan natuurlijk ook, maar dan zou ik vooral de MK4 overwegen, hun nieuwste model.


Ikzelf gebruik de Prusa Mini en de Prusa MK3S op dagdagelijkse basis, en deze geven nog altijd geweldige resultaten. Persoonlijk heb ik niet meer nodig. Ik kan Prusa zeker aanraden. Maar als ik vandaag, als gevorderde, een nieuwe printer zou kopen koop ik wel de Bambu Lab X1-Carbon Combo.



Als beginner is het natuurlijk niet eenvoudig om de staat van een 2dehands printer in te schatten. Daarom zou ik het volgende vragen aan de verkoper.


  1. Vraag een test-print: Vraag of de verkoper een nieuwe 3D benchy wilt printen (hij kent dat wel) en jouw enkele foto's of filmpjes van het resultaat bezorgt. Dit laat je toe te beoordelen of de printer goed werkt. Waarom dit zo is wordt op de volgende website uitgelegd: https://www.3dbenchy.com/

  2. Vraag de print statistieken op: De prusa printer houd bij hoeveel uren en meters draad hij in totaal geprint heeft. Dit laat je toe in te schatten hoeveel de printer gebruikt is. Vraag of de verkoper een foto hiervan kan doorsturen Weet wel dat deze gegevens op nul gezet kunnen worden door een factory reset procedure uit te voeren.



Op de 3de plaats, CREALITY Ender 3 modellen


Voor het allerlaagste budget stel ik bepaalde printers van Creality voor. Deze Chinese speler heeft wereldwijd de meeste 3D printers verkocht en was lang de budget printer bij uitstek. Met Bambu Lab is dit veranderd. Creality heeft ondertussen zoveel modellen dat het voor beginners onmogelijk is om door het bos de bomen nog te zien en een goede keuze te maken. Hun modellen veranderen ook regelmatig, en het worden er precies steeds meer.


Momenteel zou ik de Ender-3 V2 Neo, Ender-3 V3 of de Ender-3 S1 modellen overwegen. Deze modellen hebben allemaal een flexibele magnetische printplaat. Je zal later begrijpen dat dit HEEEEEEL handig is. Wil je dit beter begrijpen lees dan dit artikel van Techman.


De Creality ervaring is niet zo goed deze van Bambu Lab en Prusa, maar dat had je ondertussen wel door. Je hebt hier wat meer DIY maker skills nodig. Je vind ze natuurlijk ook talrijk op 2de hands websites. Weet waar je aan begint.


Volg een workshop bij Techman.


Volg een workshop voor je een 3D printer aankoopt. 3D printers zijn niet altijd plug-en-play. Er komt heel wat bij kijken om je 3D objecten succesvol te printen.


Techman inspireert jong en oud met 3D printing workshops en organiseert maandelijks een workshop 3D printen voor beginners. Je mag hands-on en leuke workshops verwachten in kleine groepen. Gewoon luisteren en rustig achterover leunen op je stoel zal er niet bij zijn.


Ik wens je veel succes met je 3D printer hobby en leerpad.

108 weergaven

Commentaires


Les commentaires ont été désactivés.
bottom of page