Wil je je eerste 3D printer kopen? Dan heb je misschien gemerkt dat er heel veel opties zijn, met prijzen die sterk uiteenlopen. Welke 3D printer moet je nu kiezen? Waar moet je op letten bij de aankoop van een 3D printer? Waar koop je een 3D printer best aan? Zoek je een antwoord en onafhankelijk advies op één van deze vragen lees dan zeker verder.
Het goede nieuws is dat je ook met een beperkt budget geweldige prints kan maken en veel creatief maakplezier kan beleven.
Hoe leer je een 3D printer gebruiken?
3D printers zijn nog altijd niet plug-en-play. Er komt heel wat bij kijken om je 3D objecten succesvol te printen. Daarom organiseert techman.be maandelijks een workshop 3D printen voor beginners. Alle info vind je hier: https://www.techman.be/workshops
Hier alvast mijn aankoopadvies, dan moet je niet alles lezen.
Laagste budget: Wil je zo weinig mogelijk uitgeven en ben je een beetje handige knutselaar, overweeg dan om de Chinese Creality Ender3v2 te kopen.
Gebruiksgemak: Heb je iets meer budget en wil je meer gebruiksgemak, goede support, verkies je een Europese speler, en waarschijnlijk iets minder beginners frustraties, overweeg dan om een Original Prusa MINI printer te kopen.
Printen via gesmolten plastiek of uitgehard resin?
Voor beginners is het aangeraden om te starten met een plastiekdraad (filament) printer die plastiek smelt op +- 200-260 graden en in kleine, dunne laagjes weer neerlegt. In het jargon worden deze populaire printers ook wel FDM (Fused Deposition Modeling) or FFF (Fused filament fabrication) printers genoemd. Deze 3D printers zijn zeer populair omdat ze het eenvoudigst in gebruik zijn, er goedkope varianten bestaan, en ze heel mooie resultaten kunnen leveren. Het plastiek printmateriaal is ook relatief goedkoop vanaf 20 euro per kilo.
Heb je de smaak te pakken dan kies je misschien later als 2de printer een duurdere hars of resin printer. Resin is een vloeibaar polymeer dat vaste vormen aanneemt wanneer het wordt blootgesteld aan een laser, UV-licht of zelfs daglicht. Een resin printer creëert 3D objecten door een bad met daarin vloeibaar resin, oftewel hars, te verlichten en deze laag voor laag uit te harden. In tegenstelling tot filament prints, worden resin prints van onderen belicht, waardoor ze als het ware uit de hars omhoog getrokken worden.
Het resultaat is een vrijwel naadloze en egale print van ongekende kwaliteit die harder en sterker is dan filament prints. De nadelen zijn dat je handschoenen en een veiligheidsbril moet gebruiken en er geuren en dampen vrijkomen die goed geventileerd moeten worden. Je hebt ook redelijk wat kuiswerk met het vloeibare hars in het bad en aan de print.
De 2 meest populaire 3D printers: Creality en Prusa Printers
Als je met eigenaars van 3D printers praat is de kans heel groot dat ze een Creality of Prusa 3D printer hebben. Beide zijn enorm populair. Maar er bestaan nog vele andere printers natuurlijk.
Zowel Creality als Prusa hebben verschillende printers in hun gamma, voor verschillende prijzen, die allemaal geweldige prints kunnen maken. Beide merken hebben echter een heel verschillende verkoopsaanpak en filosofie.
Creality is een Chinees bedrijf dat heel populair is geworden in 2018 toen het de budget vriendelijke Ender-3 op de markt bracht. Daarnaast heeft Creality alle plannen en hardware specificaties van de Ender3 reeks opengesteld (opensource). Dit betekent dat andere spelers deze printers ook op de markt mogen brengen onder deze naam. Je kan deze printer bij Creality zelf kopen, maar ook op vele andere plaatsen. Hierdoor moet je wel opletten dat je bij een kwalitatieve leverancier koopt. Er zijn ook vele upgrades mogelijk om deze printer later verder uit te breiden.
Prusa is in 2012 opgericht door Josef Prusa, een hobbyist en maker uit het Europese Tsjechië. Prusa heeft de i3 reeks printers opensource gemaakt. Ondertussen zijn ze met 600+ personeelsleden en verkopen ze wereldwijd meer dan 10.000 printers per maand. De meeste printers zijn beschikbaar als bouwkit, maar je kan ze voor meer geld ook volledig afgewerkt kopen.
Belangrijk! Kies je voor automatische bed-leveling of niet?
Een van de belangrijkste verschillen tussen een budget printer en een iets duurdere is het gemak om je eerste laag te kalibreren via manuele of automatisch bed-leveling. Dit is vandaag één van de belangrijkste beslissingsparameters waar je op moet letten. Een Prusa printer komt altijd met automatische bed-leveling. Bij Creality printers kan je een upgrade kit kopen voor de Ender3v2 of onmiddellijk een duurdere printer uitkiezen.
Naast verschillende smart-features is een andere groot voordeel van Prusa printers dat deze altijd komen met eenvoudig afneembare magnetische printplaten. Met aparte uitvoeringen voor het printen met o.a. PLA en PETG wat veel harder kleeft. Het voordeel van deze metalen platen is dat het heel eenvoudige is om je prints los te krijgen bij elk materiaal. Prusa was de eerste die met deze innovatie op de markt is gekomen en dit voorkomt een hoop gedoe, geloof me.
Waar koop je best een Creality 3D printer?
Een Creality printer kan je bij Creality zelf kopen best uit hun Europese distributie locaties. Maar ook op vele andere online shops zoals Bol.com bv. Door allerlei aanbiedingen kan het zijn dat je deze printer goedkoper vindt elders dan bij Creality zelf.
Gezien er op deze budget printers weinig kwaliteitscontroles worden gedaan is het niet ondenkbaar dat er iets scheelt aan je printer en dat je al dadelijk een vervangstuk nodig hebt. Ik heb dit zelf meegemaakt met een kapotte voeding. Meestal is dit echter geen probleem, dus laat je hierdoor niet afschrikken. Kijk daarom wel steeds na wie de uiteindelijke leverancier is van de printer en waar die gelegen is.
Waar koop je best een Prusa 3D printer?
Dit is eenvoudiger. Een Prusa printer koop je normaal gezien direct bij Prusa via hun online shop. Prusa test al hun printers en componenten voor de printer wordt verzonden, dus hier kan je hoge kwaliteit en weinig problemen verwachten bij ontvangst.
Hoe leer je een 3D printer gebruiken?
3D printers zijn nog altijd niet plug-en-play. Er komt heel wat bij kijken om je 3D objecten succesvol te printen. Daarom organiseert techman.be maandelijks een workshop 3D printen voor beginners. Alle info vind je hier: https://www.techman.be/workshops