top of page

De beste budget 3D printer voor beginners in 2023

Bijgewerkt op: 1 okt. 2023

Volgens Techman kan je een heel goede beginners ervaring hebben met de Creality Ender 2 Pro die in 2021 op de markt kwam. Ik raad hem aan voor iedereen met een low budget onder de 180 euro. Ik raad deze printer aan voor zowel kinderen als volwassen en voor zowel thuis als op scholen.





Waar zijn vele beginners naar op zoek?

Vele beginners zijn op zoek naar een 3D printer die aan de volgende voorwaarden voldoet:

  1. Prijs: Zo laag mogelijk. :-D

  2. Kant-en-klaar: Eenvoudig in elkaar te zetten bij ontvangst, en dus geen ingewikkeld knutselpakket.

  3. Voldoende kwalitatief: Een printer die kwalitatieve prints kan maken en niet moet onderdoen voor sommige duurdere varianten.

  4. All-round: Een printer bruikbaar voor zowel jong als oud.

Vele beginners willen niet teveel geld uitgeven voor het geval 3D printen toch niets voor hun blijkt te zijn. Sommige printers vragen redelijk wat handigheid om ze in elkaar te steken en dat is vaak een te hoge drempel. Ik ken verhalen van aankopen waar er nooit tot printen is gekomen omdat de printer niet correct in elkaar kon gestoken worden, wat zonde is.


Met een te goedkope en te weinig kwalitatieve printer kan je snel gefrustreerd geraken als de prints niet echt goed lukken. Goedkoop wordt dan duurkoop. Je wilt dus een budget printer die toch mooie resultaten kan leveren.


Bij het kopen van een budget vriendelijke 3D printer komt het er dus op aan goed uit te kijken en eigenlijk heel goed op onderzoek uit te gaan. Als beginner is het vaak heel moeilijk om hierin een goede keuze te maken. Het aanbod van 3D printers vernieuwd zich elke jaar, en het loont de moeite om de innovaties van budget printers op te volgen.


Waarom is de Creality Ender 2 Pro de ideale 3D printer voor starters?


Creality is een populair merk: Creality printers zijn de meest verkochte budget 3D printers in de wereld. Creality kan door hun jarenlange ervaring en enorm netwerk, voor weinig geld veel features brengen.


Kwalitatief: Deze printer bezit nagenoeg dezelfde hardware als zijn iets grotere en duurdere broertjes uit bijvoorbeeld de Ender 3 reeks. Daardoor is deze printer is in staat mooie 3D prints te maken.


Eenvoudig in gebruik: De printer is eenvoudig in elkaar te zetten. De printer is klein en gemakkelijk te verplaatsen. Doordat hij klein heeft hij niet de problemen die grotere printers kunnen hebben. De printer heeft een afneembare magnetisch printplaat die het heel eenvoudig maakt prints los te krijgen na het printen. Dit is een feature die enorm handig is en die je weinig ziet in een budget printer. Binnen enkele jaren zal dit waarschijnlijk een standaard optie zijn op de meeste printers.


Wil je dit beter begrijpen lees dan zeker in dit artikel: https://www.techman.be/post/3d-printer-kopen-waar-moet-je-op-letten


Ondersteund door professionele Slicer softwares: De Slicer software is een van de meest belangrijkste schakels voor het maken van mooie prints. En ook voor het printen van complexere objecten. Deze printer wordt standaard ondersteund door de 3 populairste (en gratis) Slicer softwares: Prusa Slicer, Cura Slicer en Creality Slicer.


Klein is fijn: Het maximale printvolume van deze printer is 165x165x180 mm. Voor de meeste mensen is dit groot genoeg voor 90% of meer van al hun print noden. Moet je toch groter printen dan kunnen objecten in meerdere stukken worden opgedeeld en achteraf aan elkaar vastgemaakt worden via schroeven, lijm of andere technieken.


Wat zijn de beperkingen van de Ender 2 Pro?

Voor een eerste 3D print ervaring kan je met deze printer niet veel mis doen.


Het blijft een budget printer dus je zal een aantal slimmere features niet hebben. De belangrijkste beperkingen zijn:


Beperkte tot PLA filament: Deze printer is bedoeld om met het PLA filament te printen, wat het meest populaire materiaal is, en waarbinnen je HEEL VEEL keuze hebt. In princiepe kan je ook met bepaalde TPU/FLEX materialen printen, maar daarvoor is de bowden extruder niet ideaal.


Manuele bed-leveling: Met de 4 schroeven onder het printbed zal je zelf je eerste laag moeten tunen bij eerste gebruik. Wat voor beginners soms wel wat zoeken is.


Beperkt print volume: Dit is eigenlijk ook een voordeel gezien groot printen geld kost en moeilijker is. Andere budget printers hebben typisch een print volume van +- 250x250x250 mm.


Andere goede 3D printers die ik aanraad in 2023

Heb je een hoger budget en hogere ambities. Dan raad ik nog steeds een 3D printer van Creality (een Chinees merk) of Prusa (een Europees merk) aan. Maar ook de nieuwere Bambu Lab printers die de markt snel veroveren.


Er is 1 eigenschap die ik essentieel vind voor een 3D printer en dat is een afneembare flexible printplaat die vastklikt op een magnetisch print bed. Alle printers die ik voorstel hebben dan ook deze eigenschap. Dit maakt het verwijderen van de prints zoveel aangenamer, en binnen enkele jaren zal dit waarschijnlijk een standaard optie zijn op de meeste printers.


Voor 2023 stel ik de volgende 5 printers voor waarmee je geweldige en kwalitatieve prints mee kan maken:

  • Creality Ender 2 Pro: Een bowden printer van +- 170 euro

  • Creality Ender 3 v2 Neo: Een bowden printer van +- 305 euro

  • Prusa Mini+ met satin metal plate: Een bowden printer van +- 550 euro

  • Creality Ender 3 S1 Pro: Een all-metal direct drive printer van +- 520 euro

  • Prusa MK3S+: Een all-metal direct drive printer van +-700 euro in bouwkit of 999 euro pre-assembled.

  • Prusa MK4: Een all-metal direct drive printer met volledig automatisch eerste laag zonder calibratie voor 990/1200 euro.

  • Bambu Lab A1, P1 of X1: Eén van de beste printers momenteel op de markt voor 400, 700 of 1500 euro. Unbeatable. Gemakkelijk in gebruik, top technologie en automatische eerste laag. Deze zou ik vandaag kopen.

Met de duurdere varianten in deze lijst kan je allerlei materialen printen. Lees zeker ook eens de material guide van prusa als je hierover meer wilt weten.


Wil je beter begrijpen hoe je bepaalde feature moet afwegen lees dan zeker dit artikel of volg een workshop bij techman.be: https://www.techman.be/post/3d-printer-kopen-waar-moet-je-op-letten





218 weergaven
bottom of page