top of page

Hoe leer je vliegen met een camera drone?

Bijgewerkt op: 16 jun. 2022

Wil jij weten hoe je mooie drone beelden kan maken met een camera drone? Lees dan zeker verder.


Kris van techman.be kan je op korte tijd veilig begeleiden met je eerste stappen met een camera drone. Na een stukje theorie over veiligheid en wetgeving gaan we vliegen. Tijdens het vliegen leer je alles over de pre-flights checks, vliegen natuurlijk en de basisprincipes voor het maken van mooie beelden. Geïntereseerd? Contacteer me.

Als je er begint op te letten zie je ze ineens overal, in documentaires, nieuwsreportages, films en vele andere video media: Mooie drone beelden gemaakt met een hoge resolutie 1K (HD), 2K of 4K camera’s. Wist jij dat sinds kort semi-professionele camera drones zeer toegankelijk geworden zijn voor haast iedereen?


Die camera drones vliegen vaak bijna vanzelf, maar als je totaal geen vliegervaring hebt kan er heel wat misgaan. Wat je zeker niet wilt is dat je drone bij de eerste vluchten al beschadigd word, of dat je hem zelfs kwijt bent. Ook wil je problemen met de wetgeving vermijden. Je mag namelijk niet zomaar overal vliegen en je moet rekening houden met de veiligheid en privacy van mensen. De volgende 5 stappen kan je best doorlopen voor een goede ervaring met camera drones.


1. Selecteer een juiste beginners camera drone.


Een van de meest bekende bedrijven die camera drones zeer toegankelijk hebben gemaakt is DJI: https://www.dji.com/be. In 2018 en 2019 kwam DJI met zeer betaalbare semi-professionele camera drones op de markt. Deze kunnen door haast iedereen bestuurd kunnen. Een goed model om momenteel als beginner mee te starten is de DJI Mavic Mini. Deze kwam eind 2019 op de markt en biedt semi-professionele technologie aan in een betaalbaar pakket. Sinds 2022 zijn er 3 versies die telkens stijgen in prijs en features.


Voor jongeren en ook volwassenen kan het beter zijn om met de goedkopere DJI Tello of Tello EDU te starten. Deze is overal te koop bij Bol.com , Coolblue.be en vele anderen. Met beide drones kan je binnen en buiten vliegen. Je bestuurt ze met je smartphone of eventueel met een extra te bestellen afstandsbediening. Het leuke van de Tello's is dat ze je ook kan programmeren (STEM) om zelfstandig een vlucht of parkoers af te leggen. Je smartphone kan een VR bril worden zodat je meevliegt met de drone. De Tello EDU gaat kwa STEM uitdagingen en mogelijkheden een stapje verder en kost iets meer.


Bekijk de TELLO filmpjes en uitleg op de officiële website hier: www.ryzerobotics.com


2. Zorg dat je de drone wetgeving kent.


Vanaf 2021 geldt een nieuwe Europese dronewetgeving. Dit houdt in dat een dronepiloot zich moet registreren als hij of zij een drone heeft die meer dan 250 gram weegt of die een camera heeft. Je ontvangt een exploitatienummer dat je zichtbaar bevestigt op je drone. Voor drones minder dan 250 gram, moet je geen verplichte opleiding volgen en geen verplicht examen afleggen. Wel moet je 14 jaar zijn. Lees alles goed na wat je op deze federale overheidswebsite vind: https://mobilit.belgium.be/nl/luchtvaart/drones


De registratie als dronepiloot is gratis in België en de link vind je hier. Let op! Ga je in een ander land vliegen dan moet je je daar apart registeren op de juiste website van de bevoegde instanties. Je vind alle informatie hier: https://www.easa.europa.eu/domains/civil-drones/naa


De volgende uitleg gaat uit van een niet commercieel en particulier hobbymatig gebruik van cameradrones waarbij je geen opleidingen of certificaten nodig hebt.


Je drone mag dus niet meer dan 250 gram wegen. Met een drone mag je tot 120m hoogte gaan, maar natuurlijk niet zomaar overal of altijd. Je moet wel 14 jaar zijn, behalve als het om een speelgoed drone gaat. Vliegen over groepen mensen mag niet, en ook niet zomaar over huizen, steden en dergelijke. Gebruik je gezond verstand!


De DJI Mavic Mini is speciaal ontworpen voor amateur hobby gebruikers op basis deze nieuwe Europese wetgeving en heeft daarom een gewicht van 249 gram. Niet toevallig dus…. ;-D. Wil jij als beginner binnen de wetgeving hobbymatige drone beelden maken dan is zo een drone waarschijnlijk een goede optie.


3. Start je eerste vluchten met een camera drone op een groot en open terrein.


Vooraleer je start, kijk je best eerst wat YouTube filmpjes die je uitleggen hoe je leert vliegen met de camera drone die jij wilt aanschaffen of gebruiken.


Starten met vliegen doe je met eenvoudige manoeuvres op een groot en open terrein op een windstille dag. Als je met een 250 gram lichte drone gaat vliegen met teveel wind kan het zijn dat die wordt weggeblazen en dat hij niet krachtig genoeg is om terug te vliegen tot waar jij staat. Zo een drone kan wel wat wind aan, maar teveel is teveel. Vaak is het ook zo dat er meer wind is hoe hoger je gaat, hou daar dus rekening mee.

Je eerste doel is gewoon opstijgen en landen. Als je dat kan ga je de stick bewegingen leren gebruiken om de drone manueel te besturen. Hang je drone op 5-10 meter hoog en leer heel rustig hoe de besturing werkt. Oefen dit rustig en voldoende lang, minstens een 20 tot 40 tal minuten of meer naargelang je skills.


Voordat je opstijgt, moet je wachten tot de drone zijn locatie en GPS signaal heeft gevonden. Dit is belangrijk als je wilt dat de drone automatisch terug tot bij jou kan vliegen. In deze fase leer je best ook hoe je de verschillende veiligheidsfuncties kan instellen en gebruiken. Neem voldoende tijd voor deze stap zodat je de manuele sturing goed onder controle hebt en je weet hoe je een automatische return-to-home correct gebruikt.


Je kan nu starten met het oefenen om manuele camera shots zo mooi mogelijk op te nemen. Standaard technieken zijn, fly-by’s en reveal-shots. Start met enkele reveal shots waarbij de drone stil hangt op een vaste positie in de lucht en jij enkel de camera bedient. Eens je dit kan, is de volgende stap om tijdens het manueel vliegen ook de camera te bedienen.


4. Leer stap voor stap de automatische vlieg- en camera functies gebruiken.


Als je het gevoel hebt dat je de werking en manuele besturing van de camera drone goed onder de knie hebt ben je klaar om de automatische vlieg en film functies uit te testen. Bij deze functies stel je de drone in om de besturing over nemen en een bepaald shot maken zonder dat jij aan de knoppen moet komen.


Naargelang je drone kan dit gaan om zoom-in en zoom-out shots, waarbij de drone bv snel omhoog of wegvliegt. Je kan dan ook instellen dat een bepaald object word gevolgd. Zo kan je bv jezelf filmen terwijl je loopt of fiets en de drone zal je volgen.

Het grootste risico met deze shots is dat de drone ergens tegen vliegt. Het allerbelangrijkste is dat je dit oefent op plaatsen waar er geen obstakels zijn. Leer alle functies eerst goed kennen, en test ze vele malen uit vooraleer je ze begint te gebruiken voor je echte beelden.


5. Volg een camera drone initiatie bij Kris van techman.be.


Verschillende mensen jong en oud volgende reeds een camera drone initiatie bij Kris. Hiervoor is het niet nodig een drone aan te kopen. Heb je al een (DJI mini) drone gekocht dan kunnen we de vlieginitiatie ook met jouw drone doen. Een initiatieles kan al vanaf 10 jaar.


Deze workshops is opgesplitst in 2 delen:

- Deel 1 is de theorie. Dit duurt ongeveer 1 uur.

- Deel 2 is de vlieginitiatie. Dit duurt ongeveer 1 uur.


Tijdens de vlieginitiatie doorlopen we de bovenstaande stappen, met een DJI mini camera drone die wij ter beschikking stellen of je eigen drone. Na een korte uitleg krijg je de afstandbediening en begeleidt de instructeur jou bij het maken van je eerste drone beelden. Achteraf krijg je deze beelden meer naar huis. We leren ook hoe je met de DJI software op je smartphone heel snel een leuk filmpje maakt van jouw eigen opgenomen beelden.


Ben je geïintereseerd, maak dan een afspraak.



706 weergaven
bottom of page