top of page

De beste allround efoil in 2025 voor beginners en gevorderden.

Ik kom onmiddellijk ter zake. Als je in 2025 een eFoil-board wilt kopen, dan kan eigenlijk nog steeds niemand op tegen de technologie, ondersteuning, de app en het aanbod van het Australische Fliteboard. Ik ben zeker niet de enige die dat zegt. Als je de vele YouTube-reviews bekijkt, zul je dat zelf zien. De eFoil wereld is relatief nieuw en daardoor constant in beweging, doe dus zeker je eigen huiswerk op YouTube.



Ter info: Ik verkoop geen eFoil-borden, maar geef enkel privé- of duo-opleidingen voor iedereen die wil leren eFoilen. Daardoor heb ik geen commercieel belang om één merk boven een ander te verkiezen.


Bij samenkomsten in Belgie en Nederland zag ik in 2024 de volgende merken het meeste opduiken: Fliteboard, Waydoo, Lift en DIY borden op basis van onderdelen van https://efoil-holland.com/


Fliteboard VS Waydoo


Lange tijd was het Chinese Waydoo gepositioneerd als een voldoende betrouwbaar en budgetvriendelijk alternatief. Een Waydoo eFoil kon je lange tijd aanschaffen voor zo’n 40-50% van de prijs van een Fliteboard eFoil, wat gezien de hoge prijzen relevant was. Maar sinds Fliteboard in 2024 met zijn AIR-modellen op de markt is gekomen tegen vergelijkbare budgetvriendelijke prijzen, kan ik Waydoo niet langer adviseren.


Het nieuwste aanbod van Waydoo is modulair en lijkt op het eerste gezicht interessant, maar ze focussen niet op de juiste zaken. Ze bieden drie mastmaten en drie motorkrachten aan, maar dat is weinig relevant en maakt het vooral ingewikkeld. Hun keuze aan wings is beperkt. Het voordeel is dat borden uit EPP, een hardschuim, is gemaakt waardoor ze tegen een stootje kunnen.


Sinds 2024 kun je voor een kleine meerprijs ten opzichte van een Waydoo eFoil ook een premium Fliteboard eFoil kopen. De technologie, duurzaamheid, ondersteuning en uitbreidingsmogelijkheden die met je meegroeien zijn nog steeds ongeëvenaard. Als je echt serieus bent over eFoilen, zul je uiteindelijk bij Fliteboard uitkomen.



Voor alle duidelijkheid, eFoilen is een dure sport. Denk dus goed na voordat je eraan begint en hou het vooral veilig. Vandaag zou ik nog steeds adviseren van nets iets meer te betalen voor een Fliteboard dan te kiezen voor een Waydoo.


Als ik vandaag opnieuw zou beginnen met als doel één allround eFoil aan te schaffen, dan zou ik het volgende pad volgen. Dit is ook het advies dat ik de meeste mensen meegeef die bij mij een opleiding volgen.

De Fliteboard PRO als beste allround eFoil-board


Zowel voor beginners als gevorderden raad ik de Fliteboard PRO aan. Het PRO-board is geschikt voor zowel vlak water als golven en is bovendien ideaal om anderen op te leren eFoilen. Hierbij kun je kiezen tussen een duurder hardboard of een budgetvriendelijker inflatable board. Beide varianten bieden een geweldige allround ervaring.



Het voordeel van het inflatable board is dat het dankzij zijn flexibiliteit veel minder snel beschadigt dan een hardboard. Ideaal dus als je anderen er ook eens mee wilt laten varen of als je met kinderen eFoilt. Laat je het per ongeluk vallen of bots je ergens tegenaan, dan heb je met het inflatable board niet zo snel een probleem.


De Flite AIR PRO deelt dezelfde technologie als de harde Fliteboard PRO-modellen. De Flite AIR PRO heeft met zijn 5’2” (158 cm) lengte en 80L volume iets meer volume dan de harde Fliteboard PRO, die 5’0” (152 cm) lang is en 69 liter volume heeft.


Beide Flite (AIR) PRO-borden zijn de ideale tussenmaat voor een allround ervaring. De grotere borden van 100 liter zul je al ontgroeien na 1-4 sessies, en daarom raad ik ze niet aan voor persoonlijke aankoop. De kleinere ULTRA-borden van 50 liter zijn te uitdagend om op te leren en minder veelzijdig in gebruik. Mocht je later toch een kleiner board willen, dan kun je dat bij Flite altijd apart aanschaffen.


Als ik vandaag als beginner, opnieuw zou beginnen, zou ik waarschijnlijk kiezen voor het inflatable board, zowel vanwege de prijs als de duurzaamheid.

Niet het board, maar vooral de wings bepalen je ervaring


Zodra je board uit het water komt, wordt je foil-ervaring vooral bepaald door de wing in het water waarop je balanceert. De keuze voor een kleinere of snellere wing heeft dan ook een veel grotere impact dan de keuze voor een kleiner board. Een groot board heeft natuurlijk wel invloed, omdat het zwaarder is en trager reageert. De PRO-borden vormen daarom de ideale allround tussenmaat.


Een van de beste reviews over Fliteboard wings is gemaakt door het YouTube-kanaal BayFoils (een geautoriseerd Fliteboard Learning Center). Bekijk de video hier: BayFoils Fliteboard Wing Review. De spreker heeft vele uren ervaring, en zijn inzichten hebben ook mijn eigen keuzes beïnvloed—zowel voor mijn lessen als voor mijn persoonlijke setup. Uit eigen ervaring kan ik bevestigen dat wat hij zegt spot-on is.



Met de volgende setups heb ik zelf veel ervaring. Afhankelijk van wat je zoekt, kun je kiezen wat het beste bij je past. Tijdens mijn lessen voor gevorderden kun je verschillende wings testen om te ervaren wat het met je doet, voordat je er eventueel zelf een aanschaft.


De Cruiser Jet 1500: de beste allround wing setup


Tijdens je eerste tien sessies (of meer) zul je een geweldige ervaring hebben met de Cruiser Jet 1500, in combinatie met de Flite 300 Stabilizer op een PRO-board. Afhankelijk van je foilstijl kan deze setup al je behoeften dekken. Hoewel de Cruiser Jet 1500 volgens Flite ontworpen is voor gebruik met de JET-motor, kun je hem ook perfect combineren met de standaard propellormotor.


Samen met een PRO-board is deze combinatie geschikt voor zowel beginners als gevorderden. Je kunt er stabiel en traag mee varen (+/- 20 km/u), maar ook hogere snelheden bereiken (30-40 km/u). De wing is groot genoeg om superstabiel te zijn, maar blijft toch wendbaar genoeg om soepel bochten te maken—zowel bij lage als bij hoge snelheid. Bovendien presteert hij goed op zowel vlak water als op golven in zee.


Het is met andere woorden de beste allround wing. Ben je sportief en op zoek naar meer actie? Dan kun je na verloop van tijd veel plezier beleven met enkele andere wings uit het Flite-assortiment.


De Flow 1100 als beste wing voor gevorderden


De Flow is zeker geen beginner-wing. Ik raad aan om deze pas te proberen nadat je minstens 20 tot 40 batterijen hebt gevaren op een Cruiser 1500-wing en je je daarbij stabiel en volledig vertrouwd voelt. De Flow 1100 is de meest veelzijdige Flow-wing. Groot genoeg voor lange glijvluchten op golven en kort bochten in platwater bij lage snelheden. Klein genoeg om hoge snelheden te halen."


Tegen die tijd val je bijna nooit meer in het water, en raakt je plank nauwelijks nog het wateroppervlak tijdens het foilen. Je hebt alles onder controle en voelt dat je klaar bent voor de volgende stap.


Voor plat water kan ik zowel de Flow 1100 als de Flow 1300 aanbevelen:

  • Flow 1300: Geschikt voor rijders boven de 95 kg of voor een rustigere rit.

  • Flow 1100: Ideaal voor rijders onder de 95 kg en voor wie op zoek is naar meer actie.


De Flow 1100 reageert enorm snel en kan scherpe bochten maken bij zowel lage als hoge snelheden. Ze geeft een los en snowboardachtig gevoel, maar kunnen in het begin onstabiel en glad aanvoelen. Ik vergelijk het met het gevoel van schaatsen na een lange tijd niet te hebben geschaatst, het vergt even gewenning.


Na een paar sessies zullen je benen zich aanpassen aan de gevoeligheid van de wing, en kan de echte fun beginnen!


De Flyer 800 voor lekker strak en hard carven


De Flyer 800 was lange tijd mijn favoriet. Deze wing lijkt gemaakt voor snelheden tussen ± 28-36 km/u. Op deze snelheid is hij superstabiel en kun je snelle, scherpe bochten maken, waarbij het voelt alsof je op twee stevige treinrails staat. De Flyer geeft veel vertrouwen in bochten bij deze snelheden. Voor een snelle slalomwedstrijd met niet al te krappe bochten is hij ideaal.


Het nadeel van de Flyer 800 is dat langzaam varen lastig is, vooral in bochten waarvoor hij dan niet genoeg draagkracht heeft.


Een ander belangrijk nadeel is dat hij bij hogere snelheden (vanaf 36 km/u) de neus van het board sterk omhoog duwt. Daardoor moet je opvallend veel meer gewicht op je voorste been zetten of je voorste voet verplaatsen om controle te houden. Deze wisselende voetendruk bij verschillende snelheden ervaar je veel minder bij zowel de Cruiser Jet 1500 en de Flow wings.


Welke wing kies je voor eFoil-slalomwedstrijden?


De nadelen van de Flyer 800 merk je vooral in slalomwedstrijden waarbij je constant moet schakelen tussen verschillende snelheden en zowel trage als snelle bochten moet nemen.

In 2024 nam ik met de Flyer 800 deel aan zowel het Belgisch als het Nederlands kampioenschap eFoilen.


  • Belgisch kampioenschap 2024

Het Belgische parcours was vrij groot en kende enorme snelheidsverschillen. Hierdoor was het een uitdaging om steeds de voetendruk goed te balanceren. Bij de twee 360-gradenbochten kon je niet anders dan deze relatief ruim nemen. Toch eindigde ik met de Flyer 800 op de tweede plaats. De eerste plaats werd behaald op een Flite Flow 1100-wing. Leer er alles over hier.




  • Nederlands kampioenschap 2024

Het Nederlandse parcours was relatief klein en werd gekenmerkt door enkele opeenvolgende krappe bochten, die je echt traag moest nemen. Met de Flyer 800 was het een hele uitdaging om deze stabiel te nemen en geen boeien te missen. Achteraf gezien was dit niet de juiste wing voor dit parcours. Voor dit type wedstrijd zou ik nu kiezen voor een Flow 1100, of zelfs de Cruiser 1500, die beter geschikt zijn voor dit soort technische slalommanoeuvres.


Snellere bochten dankzij de kleinere sportbatterij


Als beginner start je vaak met de grote Flite Explore-batterij (14,5 kg), zodat je gemakkelijk een uur kunt varen. Het kan echter de moeite waard zijn om later over te schakelen naar de kleinere sportbatterij (10,6 kg).


Zodra je wat ervaring hebt, zul je een wezenlijk verschil merken in de reactiesnelheid van je board. Je board wordt namelijk 4 kg lichter, en dat voel je duidelijk in bochten en slaloms. Wanneer ik meedoe aan een slalomwedstrijd, gebruik ik ook altijd een sportbatterij, zodat ik sneller kan draaien en minder gewicht hoef mee te slepen.


Flite heeft ook een superkleine ‘Nano’-batterij (6,2 kg). Deze is echter vooral bedoeld voor experts die in golven surfen, waarbij ze in de golf geen motor gebruiken. Op vlak water zal de Nano-batterij zeer snel leeg zijn, maar voor een slalomwedstrijd kan ze wél ideaal zijn.


Ik hoop dat deze info je enkele inzichten geeft van enkele topopties binnen het Fliteboard-gamma. Wil je leren eFoilen of gevorderde wing-setups testen? Laat het me dan weten!



Volg Techman op

  • Instagram
  • TikTok
  • Facebook
  • YouTube
  • LinkedIn

Registreer je op de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van workshops, kortingen en acties en ander TECHMAN nieuws. Ik stuur maximum 2 emails per jaar, uitschrijven is eenvoudig en je adres wordt met niemand gedeeld.​

Dat is gelukt! We hebben je een bevestigingsemail gestuurd. Alvast bedankt.

info@techman.be - 0499.99.85.07

Loveld 9, 3212 Pellenberg

BE0537.932.009

© 2022, Deze website is gemaakt door TECHMAN.

bottom of page