top of page

Waarom een Fairphone jouw volgende smartphone moet zijn!

Bijgewerkt op: 10 mei

In dit artikel leg ik uit waarom mijn volgende smartphone er ėėn van Fairphone.com zal zijn. Daarnaast hoop ik met dit artikel ook andere mensen te kunnen overtuigen.


Fairphone startte in 2013 via crowdfunding en is een Nederlandse onderneming die het doel heeft om een zo eerlijk mogelijk smartphone te produceren die langer meegaat en eenvoudig herstelbaar is.


Met de Fairphone kunnen consumenten vandaag kiezen voor een eerlijkere wereld en dat moeten we gewoon doen als je budget dat toelaat. En nee, nu niet onmiddellijk naar de winkel hollen en kopen. Je koopt pas een nieuwe smartphone als je huidige niet meer voldoet, dat is het duurzaamst. Een 2de hands toestel kopen is ook altijd een duurzaam idee. En koop je toch een nieuw toestel, zorg dan dat je oude ergens een 2de leven kent en niet in de kast blijft liggen.


Fairphone is trouwens niet de enige met dit concept. Het Duitse Shiftphones is een gelijkaardig maar kleinschaliger alternatief dat ook kijkt naar duurzamere tablets en hoofdtelefoons.


Waarom net NU een Fairphone kopen?


Via vrienden kwam ik in 2016 met de Fairphone 2 in aanraking. Toen was ik om verschillende redenen nog niet overtuigd om er zelf ėėn te kopen. Maar de Fairphone 3+ (2020) en zeker de Fairphone 4 (2021) hebben dit veranderd.


De technologie in deze smartphones is nu voldoende krachtig geworden en moet niet meer onderdoen voor recente toestellen van bv Samsung en Apple. Bij de eerste Fairphones (1, 2 en 3) moest je inboeten aan performantie tov herstelbaarheid, dat is nu verbeterd. De smartphones ondersteunen standaard de laatste versies van het Android OS zoals andere niet-Apple smartphones.


Daarbovenop zet Fairphone minder in op money-making pestgedrag zoals geoptimaliseerd door o.a. Apple. Zo heeft de Fairphone een uitbreidingspoortje voor het toevoegen van interne opslagruimte via een SSD kaartje (OMG, net zoals vroeger 😱). Er zijn vlot betaalbare wisselstukken beschikbaar voor upgrades en herstellingen in de komende jaren. De toestellen gaan eenvoudig open met een schroevendraaier en die krijg je er onmiddellijk bij. Ze krijgen dan ook een 10/10 voor hun repareerbaar ontwerp van iFixit.com.


2023 begon met een versie kapitaalinjectie van maar liefst 49 miljoen euro van zowel de bestaande als nieuwe investeerders, waarmee het zeker is dat: Fairphone is not going away anytime soon...


Dit filmpje van iFixit vat de Fairphone 4 goed samen:


Om de duurzame transitie van de bestaande tech-reuzen te versnellen.


Het groeiende succes van de Fairphone zal er mogelijks toe leiden dat de grote smartphone fabrikanten met hun eigen ethische en herstelbare smartphones op de markt gaan moeten komen. Bij deze tech-giganten is de hoofdfocus voornamelijk zoveel mogelijk geld verdienen en daarom zal een duurzamere omschakeling pas gebeuren als ze moeten: om financiële redenen en/of omwille van wetgevingen die hun gaat reguleren.


Zowel Samsung als Apple zijn perfect in staat om een modulaire en herstelbare smartphone te maken, maar dat doen ze (nog) niet omwille van het geld. Ik denk nochtans dat ze daarmee succes zouden oogsten.

Apple, Samsung & Co zijn daar wel (rustig) mee bezig, maar de vraag is wanneer ze er serieus aan willen beginnen? Als consumenten kunnen we vandaag al kiezen voor een andere en eerlijkere wereld en dat moeten we gewoon doen.


Voor het klimaat en onze menselijkheid


Fairphone.com focust op het minimaliseren van de klimaatimpact en de menselijke impact door een duurzaam, ethisch en transparante verkoop, productie en recyclage strategie aan te houden.


Fairphone streeft naar eerlijke en transparante toeleveringsketens en werkt samen met lokale leveranciers die voldoen aan strikte normen voor arbeidsomstandigheden en milieubescherming. Het bedrijf zet zich in voor het minimaliseren van de milieu-impact van zijn producten en biedt ook langdurige software-updates om de levensduur van de telefoon te verlengen.


Het bedrijf werkt samen met verschillende non-profitorganisaties en gemeenschappen om een positieve impact te creëren. Zo heeft Fairphone bijvoorbeeld samengewerkt met Afrikaanse mijnwerkers om de omstandigheden in de mijnen te verbeteren en heeft het samengewerkt met lokale partners om de levensomstandigheden van mensen in de toeleveringsketen te verbeteren.


Voor minder afval en meer duurzaamheid


De Fairphone heeft een modulair ontwerp dat gemakkelijk is om te repareren en te upgraden, wat betekent dat de onderdelen kunnen worden vervangen in plaats van de hele telefoon te vervangen. Dit zorgt voor minder elektronisch afval en vermindert de noodzaak om steeds weer volledig nieuwe telefoons te kopen.


Je hoeft geen expert te zijn om de batterij of het scherm te vervangen. Geen enkel onderdeel van de Fairphone 4 is dichtgelijmd, dus je kunt hem eenvoudig zelf repareren, gewoon met een schroevendraaier. Dat is goed voor de wereld, goed voor je portemonnee.


Naast de hardware die kapot kan gaan merken we ook steeds meer dat de software niet langer oudere toestellen wilt ondersteunen. Fairphone 4 beloofd: Software ondersteuning tot 2027, 5 jaar garantie en de beschikbaarheid van reserveonderdelen.

Fairphone streeft naar duurzaamheid in al zijn aspecten. Het bedrijf gebruikt bijvoorbeeld materialen zoals gerecycled plastic en Fairtrade goud, zodat de telefoon zo min mogelijk schade toebrengt aan het milieu en aan mensen die in de toeleveringsketen werken. Ze bieden een zorgeloze huurformule aan inclusief snelle herstellingen. Daarnaast bekijkt Fairphone hoe smartphone zo goed mogelijk kunnen hergebruikt of gerecycleerd worden. Ze recycleren o.a. smartphones van andere merken.


Conclusie


Een Fairphone is dus niet alleen functioneel, maar ook ethisch verantwoordelijker en duurzamer. Fairphone toont verantwoordelijkheid en transparantie in alle aspecten van zijn activiteiten en streeft naar een positieve impact op zowel de mensen als de planeet.


Het is natuurlijk niet allemaal rozengeur en maneschijn, ook Fairphone zal tegen allerhande limieten lopen. Daar moeten we niet flauw of naïef over doen. Sommige uitdagingen zullen ze kunnen oplossen andere zullen meer tijd vragen. Maar als zoveel mogelijk winst maken niet je hoofddoel is, dan bekijk je de problemen met heel andere ogen.


De Fairphone is niet voor iedereen, want je betaalt er bv wel iets meer voor dan sommige goedkopere Android smartphones. Zit je lekker ingebakken in het Apple eco-systeem dan zal omschakelen naar Android ook niet eenvoudig zijn, maar het kan wel.


Als je budget het toelaat is een Fairphone kopen een manier om je stem duidelijk te laten horen voor een eerlijkere wereld. Dit zal er misschien voor zorgen dat de klassieke smartphone producenten met hun eigen ethische, herstelbare en beter recycleerbare smartphones op de markt gaan moeten komen.

Daarom zal mijn volgende smartphone zeker een eerlijkere Fairphone zijn.


120 weergaven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page