Op 15 oktober 2022 vierden we de 6e International Repair Day, een dag om de waarde van repareren te promoten en te vieren. Het thema van de editie van dit jaar is Repair Everywhere.
Op deze dag was ik als vrijwillige hersteller aanwezig op een heuse Repair Marathon in Leuven die doorging in de Dome in de Kruidtuin. Er waren die week vele duurzame activiteiten in Leuven, dankzij een initiatief van Maakbaar Leuven naar aanleiding van de nationale campagne Repair Everywhere.
Het doel was eenvoudig: zo veel mogelijk herstellen in één dag! Zo hopen we nóg meer mensen warm te maken om aan herstel te denken.
Er waren manieren voor iedereen om mee te doen, van beginners tot experts. Hoe mensen ook kiezen om mee te doen, we vragen iedereen om te delen wat ze doen, zodat de feeds van sociale media overspoeld worden met afbeeldingen en reparatieverhalen. Door meer over reparatie te praten, kunnen we mensen aanmoedigen om de volgende keer dat er iets kapot gaat, anders te denken.
VRT radio kwam ook langs en plukte enkele vrijwilligers eruit voor een gesprek, waaronder Kris van techman.be. Op zowel Radio1, Radio2 en MNM werden er quotes uit interviews uitgezonden. Hier de reply van mijn 30 seconds of national anonymous fame! Zo is mijn ego weer happy... 😀 .
Meer info over Repair&Share
Repair&Share wil dat iedereen toegang heeft tot kwalitatieve en betaalbare producten. Ze willen dat producten repareerbaar zijn en zoveel mogelijk gedeeld worden.
Ze ondersteunen en verbinden initiatieven die dat mogelijk maken, zoals Repair Cafés en uitleendiensten van werkmateriaal. De organisatie fungeert als aanspreekpunt en expertisecentrum over (de impact van) sociaal inclusieve circulair-economische initiatieven.
Dit is een initiatief van https://www.detransformisten.be/
Meer info over Maakbaar Leuven
Maakbaar Leuven is een beweging, een bonte verzameling vrijwilligers, partner-organisaties en bedrijven, met een hart voor herstellen en duurzaamheid. Ze geloven dat we samen het tij kunnen keren en Leuven upcyclen tot een circulaire en duurzame stad!
We weigeren ons neer te leggen bij de vuilnisbak als ultieme eindbestemming voor kapotte toestellen en voorwerpen.
Maakbaar Leuven zag het levenslicht als initiatief van CEO (Centrum voor Economische Ongehoorzaamheid), Vorming Plus, Fablab en Vzw Saté. Maar heeft zich nu al uitgebreid tot een platform waar honderden individuele burgers en tientallen organisaties elkaar vinden.